Psikoterapi çok geniş anlamda sözle ve ruhsal yollarla yardım ve iyileştirme demektir. Ruh bilim bilgilerine dayanan, hasta ile karşılıklı ilişki ve iletişimi kullanan bir takım uygulamalardır.
Bu konuda kesin ve katı bir kural olmamakla birlikte dünya üzerindeki terapi uygulamalarında haftada bir ya da iki seanslık görüşmeler tercih edilmekte ve seanslar 45 dakika olarak planlanmaktadır. Bu konuda Terapi Enstitüsünde de uygulanmakta olan Hücum terapisini istisna tutabiliriz. Hücum terapisinde görüşmeler 10 -15 güne sığdırılmış 40 seanslık görüşme olarak planlanır.
Öfke, sıkıntı, üzüntü, kaygı, stres gibi durumlar her insanda vardır. Önemli olan insanın günlük yaşamın getirmiş olduğu bu ve benzeri kendisine sıkıntı veren durumlarla baş edebilme becerisinin yeterli derecede olup olmamasıdır. Genellikle kişiler bu durumlarla baş edebilecek gücü kendinde bulamıyorsa ya da tanımlanmış bir rahatsızlığı varsa( depreson, panik bozukluk, fobi, anksiyete, kişilik bozukluğu vb.) terapiye başvururlar.
Esasen bu soruya verilebilecek net bir cevap yoktur. Çünkü terapi insanın ruhsal yapısıyla ilgili bir süreçtir. Yaşanılan sorunun literatürdeki ismi aynı bile olsa sorunun yaşanma biçimi şiddeti ve kişi üzerindeki etkisi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu nedenle terapinin işleyişi ve süreci de her danışan için farklı olmaktadır.
Birey için hangi terapinin uygun olacağı kişilik yapısı, şikâyeti, sorunun kaynağı gibi birçok faktör birlikte değerlendirilerek karar verilen bir konudur. Terapi Enstitüsü’ne başvurduğunuzda yapılan ilk görüşme neticesinde bütün bu özellikler değerlendirilerek sizin için en uygun terapi sisteminin hangisi olduğuna karar verilir.
Bu soruyu çeşitli sınıflandırmalarla cevaplamak mümkündür. Çok genel olarak aşağıdaki şekilde şematize edebiliriz. 1) uygulama biçimi ve yapısına göre A)Bireysel(individual) Psikoterapi B)Grup Terapisi C)Psikodrama D)OyunTerapisi E)Aile Terapisi 2) Ruhsal bozukluk(psikopatoloji) anlayışı ve kuramsal çıkış noktasına göre; A)Psikodinamik temellere dayananlar a) Psikanaliz b) Diğer analiz okulları (Jung, Adler, Rank, Horney, Sullivan) c)Nesne ilişkileri kuramı( Klein, Fair bairn, Kernberg), benlik psikolojisi(Hartmann, Rapaport, Erickson), kendilik psikolojisi(Kohut). B)Öğrenme ilkelerine dayanan davranışçı psikoterapi türleri; Sistematik duyarsızlaştırma(Wolpe), alıştırma(exposure), itici koşullama(aversif training), olumlu pekiştirme ve söndürme(pozitif reinforcement and extinction) vb. C)Varoluşçu(existential) D)Bilişsel Terapiler E)Bilişsel davranışçı Terapiler